Ako zariadiť detskú izbu? 5 nápadov a inšpirácií

Ako zariadiť detskú izbu?

Pri zariaďovaní izby pre deti skúste osloviť svoje vnútorné dieťa. Nesledujte len trendy v zariaďovaní, tie sú pominuteľné. Či už zariaďujete detskú izbu pre chlapca, dievča alebo súrodencov, pamätajte, že okrem dôležitých vecí je podstatné, aby priestor odrážal osobnosť dieťaťa a rozvíjal jeho predstavivosť.


Pri farbách stavte na pravidlo 60–30–10

Detské izby sú stvorené na hranie a súčasne poskytujú deťom miesto na oddych a spánok. Preto odporúčame, aby ste sa pri výbere farieb riadili pravidlom 60–30–10.

  • 60 % miestnosti tvorí základná farba, ktorá sa nachádza na najväčších plochách – podlaha, steny či nábytok. Preto je ideálne, ak je ich farba neutrálna.
  • 30 % detskej izby zaberie doplnková farba, ktorú zladíte na kobercoch, hracích podložkách pre deti, dekách, závesoch a lampách.
  • 10 % miestnosti dopĺňa dekoratívna farba. Túto farbu môžete vybrať spolu so svojim dieťatkom, aby malo pocit, že detská izba je naozaj jeho. Vo vybranej farbe môžu byť hračky, vankúšiky či obrazy.

Aká farba je ideálna do detskej izby? Viac si o tom môžete prečítať v našom článku Steny v detskej izbe: Ako farba a motívy ovplyvňujú deti.


Vytvorte funkčnú stenu v detskej izbe pre novorodenca, v izbe pre väčšie dieťa, ale aj tínedžera. Je to stena, ktorú môžete rýchlo a jednoducho zmeniť. Podľa toho, ako sa budú vyvíjať záujmy vášho dieťaťa.



Dekorácie na stenu do detskej izby

Steny zaberajú v izbe pre deti najväčšiu plochu. Ale nevyhnutne nemusia ostať biele. Vhodne zvolenými nástennými dekoráciami do detskej izby ich môžete rýchlo a jednoducho zmeniť. Prečo nezvýrazniť farebnú tému miestnosti prelepiteľnými nálepkami na stenu? Inak vedeli ste, že naše textilné nálepky môžete nalepiť aj na nábytok? :)

Ako dizajnové doplnky do detskej izby môžete zvoliť obrazy na stenu. Tie predstavujú skvelý spôsob, ako pridať osobitosť do spálne vášho dieťaťa a to v akomkoľvek veku.


Ak zariaďujete malú detskú izbu, vaše kreatívne nápady do detskej izby nepoznajú hraníc. Použite a skombinujete naše detské dekorácie a doplnky a jedným dychom vytvoríte nezabudnuteľnú atmosféru.


Hracia plocha v detskej izbe

Deti trávia v izbičke mnoho času hraním sa na podlahe. Preto ak hľadáte doplnok do detskej izby, ktorý funkčne vyplní prázdne miesto na podlahe, môžete zvoliť hraciu podložku pre deti. Hracia podložka je svojimi funkciami a bezpečnosťou ideálna pre bábätká, ktoré trávia čas na zemi alebo sa učia plaziť.

Bez ohľadu na to, aký máte doma štýl zariadenia, pre väčšie detičky si môžete vybrať z ponuky korkových koberecov. Korkový koberec je praktickým nápadom do detskej izby – pohltí zvuk a ochráni malé nôžky pred studenou podlahou. Tak čo, zahráte si s deťmi preteky áut, človeče nehnevaj sa alebo budete robiť kotrmelce?


Svetlá ako doplnky v detskej izbe

Svetlo v miestnosti nie je obyčajnou záležitosťou. Výrazne ovplyvňuje aj náladu v miestnosti. Počuli ste, že v detskej izbe by malo byť päť svetelných bodov?

Ako prvé by ste mali vhodne zvoliť všeobecné osvetlenie – stropné svietidlo, ktoré poskytne svetlo v celej miestnosti. Potom vyberáte dekoratívne osvetlenie – lampy na poličkách alebo okenné svetlá, ktoré sa svojim jemným svetlom postarajú o útulnú atmosféru. Myslite aj na funkčné osvetlenie – lampy s možnosťou smerovať zdroj svetla, napríklad na čítanie kníh. A ako posledné je vhodné zvoliť nočné osvetlenie, ktoré odoženie v tme bubákov alebo deťom uľahčí v noci nájsť si cestu na toaletu.

Detský nábytok v priestore

Vkus a záujmy detí sa môžu meniť tak často, ako rodičia menia ponožky. Preto je vhodné zvoliť kvalitný a neutrálny nábytok – najmä pre posteľ, skriňu či komody. Ďalej sa zamyslíte: čo vaše dieťa robí najradšej? Rado kreslí či tvorí? Je pravdepodobné, že budete potrebovať zabezpečiť stôl a stoličku. Miluje vaše dieťa knihy? Tak určite nezabudnite na kreslo alebo pohovku. Miesto, kde sa v pohodlí ponorí do príbehov.

V každom prípade je najmä z ergonomických dôvodov dôležité vyberať detský nábytok. My sme pre vás dali dokopy tipy na najlepších česko-slovenských výrobcov nábytku, hračiek či dekorácií do detskej izby. Viac nájdete v článku Dekorácie a hračky do detskej izby od slovensko-českých výrobcov.


Malé odporúčanie: Vyskúšajte detský stolík trochu povytiahnuť do miestnosti, netlačte ho k stene. Opticky zväčšíte detskú izbu. :)


Článok pre vás napísala Lucka


Zdieľajte tento článok svojim priateľom